Docenten

De beschrijvingen volgen nog, maar hier vind je alvast een deel van de docenten die (terug) zullen komen naar deze editie van de Dansstage:

Niveau 1

Pierre Chesneau

Doe met ons mee voor een verrijkende danservaring met Pierre, een doorgewinterde docent met een passie voor culturele verkenning en danspedagogie. Met 27 jaar ervaring in verschillende dansvormen en een unieke benadering van het lesgeven van Balfolk en Argentijnse tango in de afgelopen 15 jaar, brengt Pierre een schat aan kennis en een aanstekelijk enthousiasme naar de dansvloer. Zijn methodische doch dynamische stijl zorgt ervoor dat beginners niet alleen de passen leren, maar ook contact maken met het ritme en de innerlijke vreugde van dans. Of je nu je eerste stappen zet of op zoek bent naar het herontdekken van de basis, Pierre’s begeleiding zal vertrouwen en creativiteit in je dansreis inspireren.

Niveau 2a

Louise Marius

Louise geeft al meer dan tien jaar balfolk workshops en lessen voor beginners tot en met ver-gevorderden. Ze brengt graag mensen in beweging, en in contact: met elkaar maar ook met zichzelf. De kracht van balfolk zit het voor haar in een simpele basis, waardoor iedereen zo mee kan doen, en die heel veel ruimte geeft voor spelen, improviseren en communiceren. Daarom heeft ze in haar workshops en lessen veel aandacht voor leiden en volgen.

In niveau 2a richt Louise zich op de draai van de wals in drie, meer lol hebben in de Scottish en jig en een comfortabelere Mazurka. Of je nou gevorderd bent en complexe nieuwe variaties wil leren of net begonnen bent met dansen, volgens Louise is het belangrijkste aspect aan dansen samenzijn. Dat zal dan ook haar algemene focus zijn.

Niveau 2b

Rafaël en Nele

Rafael en Nele ontmoetten elkaar op de dansvloer. Er was meteen een verbinding en sindsdien trekken ze samen de danswereld door. Zij dansen natuurlijk voor hun plezier, maar willen ook hun visie van dansen delen met anderen. Deze visie centreert zich rond concepten zoals gevoel, muzikaliteit, lichaamsbewustzijn en spelen met je danspartner. Ze geloven dat dansen niet gaat om het oefenen van vooraf bepaalde stapjes en bewegingen, maar om het vinden van de vrijheid om te surfen op de golven van de muziek en in harmonie te zijn met andere dansers.

Niveau 3/4

Koen Dhondt

Koen werd geïntroduceerd in folk dansen op elfjarige leeftijd. In 2000 ontdekte hij de balfolk scene tijdens zijn studie in Portugal. Sindsdien heeft hij elk jaar deelgenomen aan verschillende festivals en stages en daarbij zijn eigen manier van dansen ontwikkeld. Om bij te dragen aan de ontwikkeling van de Belgische folk scene geeft hij sinds 2002 wekelijks danslessen in Brussel. Hij gaf workshops op vele festivals en stages in en buiten de lage landen. Vanaf de allereerste Dansstage in Nederland is hij populair onder de Nederlandse dansers en zijn wij erg blij dat hij een vaste gast is op de Dansstage. Koen heeft zijn eigen bedrijf, Frisse Folk, dat door heel België danslessen organiseert.

Sara & Paulo

Ondanks haar brede ervaring in Afrikaanse tribal dansen, buikdansen en lindy hop, is Sara’s eerste liefde balfolk, wat ze sinds 2004 danst. Wat Paulo betreft: op 7-jarige leeftijd maakte hij deel uit van een regionale folkloregroep. In 2010 ontdekte hij balfolk, haast per ongeluk, en sindsdien is hij nooit meer gestopt. Sara en Paulo komen uit Lissabon, Portugal, en wonen sinds 5 jaar in Amsterdam. Ze begonnen samen les te geven in 2012 en hebben hun eigen danspedagogie ontwikkeld, waarmee ze op uiteenlopende festivals en intensieve danscursussen in Europa les hebben gegeven.

Rian de Jong

Ook Rian komt dit jaar terug, dit keer met workshops voor niveau 3/4! Omdat Rian op vierjarige leeftijd haar ouders eindeloos dwong om te kijken als zij aan het dansen was, ging ze op balletlessen. Haar liefde voor dansen is nooit meer gestopt. Na het proberen van heel veel stijlen ontdekte ze balfolk in 2007 en sindsdien heeft ze niet meer terug gekeken (met af en toe een omweggetje naar de tango en salsa). In de afgelopen jaren is ze een constant gezicht bij de Dansstage waar ze level 1, 2a en losse workshops heeft gegeven. De wals is één van haar favoriete dansen, door de combinatie van techniek, muzikaliteit en diversiteit in ritmes.

Sophie van Grinsven

Sophie van Grinsven is docent dans, choreograaf en danser binnen de dansdisciplines van klassiek ballet, moderne en hedendaagse dans en dansimprovisatie. Voor haar is het belangrijk om met dans een verhaal te vertellen, de muziek te vertalen naar beweging en anderen mee te nemen in de emotie en expressie van dans. Daarbij vormt de danstechniek uit ballet, moderne dans en ballroom een stevige basis voor haar, wat ook terugkomt in haar lessen en workshops. Ze combineert in haar eigen choreografisch werk elementen van hedendaagse dans met wereld/folk/tribal dans, om zo een authentiek verhaal te vertellen waar mensen aan kunnen relateren, of ze nou zelf danser zijn of niet.

Emelie Waldken

Om deze favoriete Scandinavische lekkernijen goed te kunnen spelen, besloot Emelie ze te leren dansen. En vervolgens, om beter te begrijpen wat de voeten deden, om het aan andere mensen uit te leggen. En zo werd een muzikant een danslerares. Emelie deelt de passie voor zowel het dwaze als het delicate, het stokoude als het ding van twee uur geleden en gebruikt veel metaforen en stap-voor-stap oefeningen om Scandinavische dansen op een vloeiende, leuke en effectieve manier te leren.

Eva Parmentier

Eva grew up in a rich musical and dancing environment and thanks to the pioneering Andanças festival, since 1996 she discovered traditional European music and dance, which from then on will mark and give rhythm to her life path. In 2007 she began giving European dance lessons at the Aveirense Theater and at the Ateneu of Coimbra. She graduated in dance at the FMH and thus further developed her professional activity as a musician, music and dance teacher. She has held numerous workshops in Portugal, Belgium, France, Holland, Spain, Italy, Sweden and Switzerland.

Remi Kesteman

Remi Kesteman danst al zolang hij zich kan herinneren, en balfolk in het bijzonder sinds 2006. Hij is geboren in België en geadopteerd door Portugal. Door zijn vele achtergronden kan hij zich snel verbinden met verschillende culturen, wat volgens hem de essentie is van balfolk. Zijn manier van lesgeven wordt gevoed door een aantal activiteiten: van dans en muziek tot vecht- en podiumkunsten. Remi heeft lesgegeven op verschillende festivals, waaronder Andanças, Tradidanças (PT), Gennetines (FR), Prague Balfolk Immersion (CZ), Boombal, ComSibal (BE), Cadansa (NL), Lovembal, Balfolk.pl (PL), Venezia Balla (IT). Hij is ook mede-oprichter van de groepen Fahrenheit (2019) en Duo Zmôz (2020).

Alexandre Sallet

Alexandre Sallet leerde muziek spelen toen hij 4 jaar oud was. Hij maakte kennis met traditionele Bretonse muziek en dansen in Belle-île en mer, waar hij opgroeide en vervolgens gespecialiseerde cursussen in Ti kendalc’h volgde. Hij begon met de Ierse fluit en leerde vervolgens de diatonische accordeon op de leeftijd van 7. Snel blootgesteld aan het lokale publiek, groeide zijn motivatie met het delen en de ervaring die hij opdeed met muzikanten vrienden, later professionele muzikanten.

Aurélien Congrega

Aurélien kwam in de wereld van de balfolk terecht dankzij zijn leraar Eric Thézé, die hem eerst muzikaal liet kennismaken met de melodieën en ritmes die typisch zijn voor balfolk en hem ten tweede in de dans introduceren: “het componeren van balfolk liedjes kan niet worden niet los worden gezien van de kennis om te dansen wat je voorstelt.  Aurélien studeerde zang bij Charles Quimbert en Mathieu Hamon. Van daaruit raakte gepassioneerd door het repertoire van de Haute-Bretagne en dansen zoals de tour, pilé menu, rond de Saint Vincent en le ridée. Hij stichtte de groep Prends Garde aux Loups, gevolgd door Duo Du Balcon samen met zijn broer. Hij vervolgde zijn weg in Italië en creëerde in 2018 TriOblique met Susanna Roncallo en Dario Gisotti.