Wat is balfolk?

Wat is balfolk?

Voor een goede indruk kun je dit filmpje bekijken of de tekst hieronder lezen.

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo’n balfolk-dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met Europese muziek in plaats van Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, mazurka, wals en bourrĂ©e, maar ook groepsdansen zoals de jig of tovercirkel. Er is altijd live muziek. Dit maakt een bal speels, gezellig en sfeervol.

Het leuke aan balfolk is dat iedereen zo mee kan dansen. Je hebt geen vaste partner nodig, want er wordt tijdens een dansavond vaak van partner gewisseld of juist met een hele groep gedanst. Op een bal gaat het om gezellig met elkaar te dansen om een leuke avond te hebben. Het is dus minder belangrijk of je de goede pasjes zet. De basis van de dansen is redelijk eenvoudig en aan het begin van de avond wordt vaak een korte workshop gegeven, waardoor iedereen zo mee kan doen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, want in elke dans is ruimte voor verfijning en improvisatie.

Vandaag de dag is balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen. En is het historische, traditionele aspect ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.