Op deze pagina vind je het workshopschema van de Dansstage 2025.
Workshopbeschrijvingen (keuzemodules)
Neem ook een kijkje bij de docenten die naar de Dansstage komen!
Blok 1: vrijdag 20:30 – 22:00
Jauziak–Sauts Basque – Dani (niveau 3)
Een workshop van 1,5 uur waarin je wordt ondergedompeld in de wereld van de ‘Jauziak’ (Baskische sprongen). De beroemde ‘zevensprong’, die vaak gespeeld wordt tijdens balfolk jamsessies, is slechts het grappige kleine broertje van een veel grotere familie van Baskische sprongensuites. Deze suites zijn swingend, vrolijk en grappig, maar ook verrassend, onregelmatig en uitdagend!
Maar maak je geen zorgen! In deze workshop leren en spelen we met ongeveer 10 basispassen en hun belangrijkste variaties, zodat je elke ‘Jauziak’-suite kunt beheersen en ervan kunt genieten door je lichaam het werk te laten doen en je hoofd uit te schakelen.
Bourrée à 2 temps – Koen (niveau 3)
Soms vergeten we hoe leuk een koppels bourrée kan zijn! Hoe, zodra je de basispassen, muzikaliteit en groove onder de knie hebt, er geen grenzen meer zijn aan je creativiteit en excellentie. We duiken terug in het basisplezier van een “echt goede koppels bourrée” op rechte bourrées in 2 tijden, en vergelijken de groove ook met rechte bourrée in 3 tijden. Verwacht een breed scala aan figuren en genoeg tijd om hun specifieke techniek en groove uit te proberen.
Slängpolska – Wim (niveau 3/4)
In bijna heel Zweden, van ongeveer het midden tot het verre noorden, wordt de slängpolska gedanst.
Dit is een “loopdans” in driekwartsmaat, waarin de dansparen zich in dansrichting door de zaal bewegen (zoals bij een tegen-de-klok-in-wals). Tijdens het lopen worden verschillende figuren gedanst, vaak draaifiguren. De leider bepaalt welke figuren gedanst worden, en als een paar meer ervaring heeft, kunnen ze improviseren. Dit is een uitstekende dansvorm voor dansers die meer ervaring willen opdoen in leiden en volgen.
Muzikale plaatsing – Pierre (niveau 3/4)
In deze workshop ontdek je Pierres universele benadering van muzikaliteit. We verkennen de diversiteit van plaatsing binnen ritmes, melodieën en alle aspecten van timing. Dit opent een wereld van interpretatie terwijl je jouw eigen “tempotype” ontdekt en leert hoe je dit kunt beheersen en aanpassen.
Mazurka variations – Hanne (niveau 4)
Rhythmical variations and improvisation techniques for mazurka. We will also explore the connection with the music, and discover some interesting musical patterns.
Blok 2: zaterdagochtend 10:00 – 13:00
Fandango/Arin-arin – Dani (niveau 3)
We duiken in twee van de meest bekende Baskische dansen binnen de balfolkomgeving: Fandango en Arin-arin. Maar als de tijd het toelaat, maakt Dani graag een snelle uitstap naar Lantzeko Inauteriak (het carnaval van Lantz) en een paar van de honderden andere dansen die ons land rijk is!
De uitdaging van deze workshop is niet om honderden stijlvolle variaties te onthouden, maar om een eenvoudige en solide basis van de genoemde dansen te integreren… met een Baskisch tintje en veel plezier samen!
Congo de Captieux – Hanne (niveau 3/4)
Zin om een nieuwe, speelse figuurdans te ontdekken?
Tijdens deze workshop maken we kennis met de Congo de Captieux – een levendige figuurdans met zijn oorsprong in contra dancing. Deze dans is niet alleen leuk om te doen, maar brengt ook een vleugje speelsheid en flirtende energie met zich mee.
De choreografie draait om het dynamische samenspel tussen twee koppels, met bewegingen die doen denken aan de rondeau en koppeldans.
Deze workshop is ideaal voor degenen die al wat danservaring hebben, maar de Congo de Captieux nog niet kennen.
Branle béarnaise (Branle d’Ossau) – Koen (niveau 3/4)
Ja, ja, het is die kettingdans die er zo eenvoudig uitziet… totdat je je realiseert dat dat toch niet helemaal klopt. Een geweldige uitdaging voor dansers van gemiddeld en gevorderd niveau!
Deze workshop is zowel bedoeld voor mensen die deze dans uit de Pyreneeën nog niet kennen, als voor degenen die klaar zijn voor eenvoudige en uitdagende variaties (offbeat, padam, …).
Fysieke organisatie – Pierre (niveau 3/4)
In deze workshop neem ik je mee op een verkenning van verschillende benaderingen van fysieke organisatie. Of we nu de oorsprong van beweging, diagonale dissociatie of de relatie tussen je gewicht en de grond eronder behandelen, je krijgt een overzicht van verschillende technische systemen van fysieke organisatie.
Dansen uit de Poitou deel 1: Répertoire ile de Noirmoutier – Maxime (niveau 4)
Het eiland Noirmoutier, dat 50 km² beslaat, is een ongelooflijk reservaat van traditionele dansen. Gemeenten die 10 km van elkaar liggen, zoals Barbâtre en l’Epine, hebben elk hun eigen repertoire (vaak met dezelfde generieke namen als “ronds” en “branles”), om nog maar te zwijgen van variaties in de dansers… een heel universum van dansen in een zakdoek, en ook een les in geografie! De dansen die aan bod zullen komen zijn onder andere: Branle de Barbâtre, Branle de l’Epine (deze wordt vaak “de Noirmoutier” genoemd), rond de Barbâtre, rond de l’Epine, demi-tour.
Vereisten: We leren veel dansen tijdens deze workshop – doe alleen mee als je snel nieuwe passen en bewegingen kunt oppikken!
Blok 3: zaterdagmiddag 14:30 – 17:30
Soepel draaien in Zweedse dansen – Koen (niveau 2b/3)
We leren de basis van de Shottis (de Zweedse versie van de scottish) en de polska, en ontdekken hoe we soepel kunnen draaien in beide dansen.
Contactimpovisatie – Loby (niveau 2b/3/4)
Doe mee aan deze workshop waarin we een unieke vorm van dans verkennen door middel van contact en improvisatie, en ontdekken hoe je bewegingen kunt navigeren, zowel voor jezelf als met anderen. Geïnspireerd door zijn voortdurende beoefening van contactimprovisatie bij Kahbam, verkent Loby principes via kleine oefeningen. Alle niveaus zijn welkom om deel te nemen en deze nieuwe vaardigheden toe te passen in een kleine jamsessie later, zodat we de oefening kunnen combineren met bewegingen die je kent van Balfolk.
Spice it up: Enhancing Gameplay and Flow in Couples Dancing – Rafael & Nele (niveau 3/4)
Doe mee met “Spice It Up: Gameplay en Flow Verbeteren in Koppeldansen”.
Een boeiende workshop die is ontworpen om je danspartnerschap te verdiepen.
Deze workshop is bedoeld voor de meer gevorderde dansers en richt zich op de subtielere, maar essentiële elementen van samenwerking in koppeldans. Met praktische oefeningen, interactieve drills en leuke spelletjes leer je harmonieuzer te bewegen met je danspartner.
Mis deze kans niet om je dansvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je connectie te versterken. Laten we samen plezier maken!
Verbindingen – Pierre (niveau 3/4)
Deze workshop is een inleidende verkenning van alle verschillende systemen die we gebruiken in het dansen om verbinding te creëren. Van het meerpuntssysteem van de omhelzing tot ketenmechanismen, ruimtelijke symmetrie en lichaamshoudingen – wat betekent het om te communiceren en verbinding te maken in het dansen, en welke tools hebben we tot onze beschikking?
Bretonse dansen – Clément (niveau 4)
Deze workshop laat je kennismaken met de indrukwekkende diversiteit aan dansen uit de regio Hoog-Bretagne. In het eerste deel van de workshop gaan we aan de slag met kringdansen, zoals de ridée 6 temps, Rond de Saint Vincent, Rond Paludier en Pilé Menu. In het tweede deel richten we ons op contra-dansen, waaronder de Kerouézé, Avant-deux de Bazouge en Avant-deux de Travers.
Vereisten: We leren veel dansen tijdens deze workshop – doe alleen mee als je snel nieuwe passen en bewegingen kunt oppikken!
Dansen uit de Poitou part 2: Répertoire ile d’yeu/Maraichine/Grand’Danse – Maxime (niveau 4)
Op het eiland Île d’Yeu, ten tijde van de opnames, waren de enige overgebleven dansen de “demi-rond” en de “rond”. Aan de vastelandzijde worden de Maraïchine en Grand’danse gedanst. De eerste heeft een aanzienlijke evolutie doorgemaakt, met name door showdansen, terwijl de laatste discreter is gebleven, met de balfolk die de paulaïe prefereert (een dans die opnieuw is gecreëerd en aangepast voor gebruik in shows). De dansen die aan bod zullen komen zijn Demi-rond de l’île d’Yeu, Rond de l’île d’Yeu, Maraïchine, Grand’danse, Mouvante, en meer!
Vereisten: We leren veel dansen tijdens deze workshop – doe alleen mee als je snel nieuwe passen en bewegingen kunt oppikken!
Blok 4: zaterdagavond 19:30 – 20:30
Festival skills – Koen (alle niveaus)
Hoe voorkom je spiralen in jigs en cercles? Het is de laatste tijd een echte epidemie geworden en nee, het is niet de schuld van de beginners! Hoe los je wals-verkeersopstoppingen op vlak bij het podium? Hoe zorg je ervoor dat je buren niet steeds tegen je aan botsen? Betere vloerbeheersing kan de danservaring voor iedereen een stuk prettiger maken.
De meeste dansers hebben basisvaardigheden die goed werken op kleine of middelgrote dansvloeren, maar missen de gevorderde vaardigheden die nodig zijn op (drukke) festivals. Koen heeft hier veel over nagedacht en wil graag zijn nieuwe inzichten met jullie delen.
Denk je dat je hier niets meer over kunt leren…? Dan moet je naar deze workshop komen!
Lichaamswerk / opwarming voor het Bal – Loby (alle niveaus)
Kleine workshop voor alle niveaus, een opwarming met lichaamswerk (ontspanning van het lichaam door middel van massages) voor het Bal. Deze workshop wordt verzorgd door Loby van de Kahbam contactimprovisatie workshop.
De dansende orgie – Rafael & Nele (alle niveaus)
Extreme partnerschapdans. Het draait allemaal om verbinding, gebruik van ruimte, muzikaliteit en improvisatie. Het belangrijkste is dat je plezier hebt, dansen. Alleen. Of als paar. Of als trio. Of zelfs met meer… Het gaat ook absoluut niet over seks (of toch wel?).
Blok 5: zondagochtend 10:30 – 12:30
Wals in 5 – Fabien (niveau 3)
We benaderen de wals in 5 door te luisteren naar muziek, ritmespelletjes en groeps-oefeningen, alleen en in paren, voor een diepgaand begrip van deze dans. Het doel: je losmaken van je gedachten, je vrijer voelen en je creativiteit uitdrukken in verbinding met de muziek!
Dansen in verbinding (met de ogen dicht) – Emelie (niveau 3)
Een heerlijke rustige zondags workshop om te ontspannen en je écht te verbinden met jezelf, jouw eigen lijf, en deze te volgen. Vanuit die diepe verbinding met jezelf ga je (als je dat wil) dansen met de ander. Hierin blijf je in afstemming met jezelf en met de ander. Dit alles doen we met gesloten ogen (als je dat wil mag je een blinddoek/oogmasker meenemen, dat kan heel fijn zijn) zodat je echt jouw aandacht bij de ervaring in jouw lijf kunt houden. We laten de balfolk passen los en laten ons leiden door de dans die ontstaat. Volgen en leiden worden afgewisseld
Dit is een heerlijke ervaring van verbinding met jezelf, jouw lijf, de ander, spelen, ontdekken, bewust bewegen, overgave, hmmm.
Muzikaliteit voor dansers – Koen (niveau 3)
Wil je de meest voorkomende muzikale structuren in folkmelodieën ontdekken? Ben je nieuwsgierig naar muzikale fenomenen en wil je de invloed hiervan op jouw dansen verkennen?
Ben je niet bang om te (leren) improviseren op muziek? Doe dan mee aan deze workshop! Muzikale kennis is niet vereist.
Culturele analyse – Pierre (niveau 3/4)
Het doel van deze workshop is om het concept van het “karakter van een dans” te introduceren. Wat maakt de ene dans nu echt anders dan de andere? We zullen kijken naar veelvoorkomende voorbeelden om verschillende dansen te begrijpen en te waarderen voor alle mogelijkheden die ze bieden. Dit is de sleutel tot een diepere folkpraktijk en om deze dansen veel langer te kunnen genieten! (Pierre is al 29 jaar actief in de folkwereld… de inhoud van deze workshop is de enige reden dat hij er nog is!)
Switch it up & move your butt – Saskia (niveau 4)
Het is zondagochtend en we hebben al veel gedanst en geleerd. Ben je klaar voor nog meer? We zullen ons richten op twee thema’s en hoe we deze kunnen combineren. Ten eerste, rollen wisselen. We verkennen verschillende manieren om dit te doen. We zullen de basis van geen van beide rollen uitleggen, maar echt dieper ingaan op het concept van het wisselen van rollen. Ten tweede, we zullen ons verplaatsen in de ruimte. We spelen met locatie, snelheid en samen reizen op verschillende manieren. Vervolgens kunnen we de algemene flow op de dansvloer gebruiken om variaties in het wisselen toe te passen die het beste werken tijdens het reizen. Het wordt leuk! We kijken ernaar uit je daar te zien!
Vereisten: Wees comfortabel met je koppeldansen en heb enige ervaring in beide rollen om klaar te zijn om de rollen te wisselen!