Bands

Hier vind je informatie over de bands waarvan al bekend is dat ze op de Dansstage zullen spelen. Houd deze pagina goed in de gaten, want hij zal regelmatig bijgevuld worden!

Itchy Fingers

Multi-instrumentalisten Erik de Jong en Tijn Berends speelden al enkele jaren samen muziek bij de sessies in O’Ceallaigh’s Pub in Groningen, toen zij begin 2012 besloten hun muzikale vaardigheden te bundelen in deze band op zakformaat. Zo’n twaalf jaar later is de lol er nog lang niet af. Bij hun optredens op de podia van verschillende Nederlandse folkfestivals (Elfia, Archeon Midwinterfair, Keltfest, Cadansa), ceilidhworkshops, folkbals, luisterconcerten en uiteraard nog steeds regelmatig bij sessies, laten Erik en Tijn zien dat ze nog steeds enorm veel plezier beleven aan de muziek. De verschillende CD’s van het duo laten duidelijk horen dat de muzikale mogelijkheden nog lang niet uitgeput zijn, dus voorlopig blijft dit duo lekker doorspelen.

DuOblique

We zijn heel blij om bekend te mogen maken dat DuOblique voor ons komt spelen op het bal van de vrijdagavond. De band is de duoversie van TriOblique bestaande uit Aurélien Congrega en Susanna Roncallo, twee stemmen die hun muzikale pad hebben verenigd met een bouzouki en een gitaar, om het complexe maar harmonieuze timbre van hun snaren te volgen. Op hun pad hebben zij een repertoire gecreëerd dat de traditionele chants van hoog-Bretagne verenigt met effect van rock, de tederheid van een Franse mazurka met het sterke ritme van een bourrée in een moderne noot. Zij schrijven hun eigen hoofdstuk in de rijke geschiedenis van traditionele Franse muziek met hun meerstemmigheid gecombineerd met instrumentale composities, al groeiend en evoluerend naar het ritme van het leven. Deze echo van het verleden, resonerend in ons heden, beweegt ons lichaam met het verlangen om te dansen. Aurélien en Susanna brengen de essenties van twee verre steden: Parijs en Genua. In hun muziek zoeken zij hier hun chemie in. Een concert voor nieuwsgierige oren en dansende voeten, kijk zeker eens naar de onderstaande video!

https://www.facebook.com/trioblique/videos/2081067805275197

Emelie Waldken

Verwacht frisse lucht en intens vioolspel, zoals typisch is voor Scandinavische volksmuziek! Emelie Waldken komt uit de uitgestrekte bossen van Zweden, waar polska’s in alle vormen de scepter zwaaien en strijkstokken zelden de snaren verlaten. Met viool en nyckelharpa, misschien zelfs met zang als je glimlach uitnodigend is, voert ze je door schottis en bourrée, slängpolska en mazurka, wals en halling, waarbij ze continentale balfolk zonder terughoudendheid vermengt met Scandinavische tradities. Wees voorbereid op gekke buigingen, delicate versieringen, waarschijnlijk wat stemming en veel onbeschaamde blue notes.

Parapente700

De Portugese band Parapente700 komt voor het eerst sinds 2018 terug naar Nederland om voor ons te spelen op zaterdagavond, en dat belooft swingende muziek! Met Eva Parmenter al zingend op de diatonische accordeon en Denys Stetsenko op de viool dompelen ze jullie onder in hun interpretatie van de mazurka, scottish en vele andere bekende dansen. Traditionele muziek wordt hier gemixt met speelse inspiratie, en dat belooft een feestje. Benieuwd naar wat ze voor jullie in petto hebben? Neem eens een kijkje naar de video hieronder!

Fahrenheit

Alexandre Sallet (diatonische accordeon/stomp box), Remi Kesteman (cello), Simon McDonnell (gitaar/banjo) en Antoine Morin (houten fluit) brengen hun ongebreidelde energie naar de dansvloer! Deze vier zijn naast magnifieke muzikanten ook nog eens sublieme zangers. Hun uiteenlopende roots (o.a. Bretons, Iers, Portugees) zorgen voor een ijzersterk repertoire, waarin traditionele muziek geweldig wordt gemengd met invloeden uit pop en elektronische muziek. Op het podium, van Gennetines tot Cadansa en in heel Bretagne, laat het volle en levendige geluid van het kwartet de dansers zweven op een vloer die oververhit is tot meer dan 96°F!

Trio Thézé

Met een repertoire van originele composities speelt Trio Thézé met de magie van klankassociaties en contrasten, en creëert levendige muziek die elke keer anders is, altijd geworteld in de impulsen van de dans. Elk thema is een springplank voor improvisatie. De bals van Trio Thézé wisselen af tussen collectieve volksdansen en koppeldansen.

Zlabya

Zlabya is een groep uit Noord-Frankrijk die een veelzijdig, romantisch en bitterzoet geluid naar de dansvloer brengt met kleurrijke accenten van klezmer en jazz. Op de zaterdagavond zullen ze een verhaal vertellen zonder woorden met composities van een atmosfeer die je zeker aan het dansen zal krijgen. De groep bestaat uit Theo Kaiser op de gitaar en trompet, Raphaël Decoster op de diatonische accordeon, Jean-Baptiste Guerrier op de contrabas, Pierre Doural op de viool en Florian Huygebaert als de percussionist.
Benieuwd hoe ze klinken? Je kunt ze op Spotify vinden, maar kijk ook eens naar de onderstaande video!

Aljosha’s Ski-Inn Trad Fusion [DJ set]

[29 Jan – 1:58 AM] Hé danser, laat je ski’s in de gang staan, verruil je laarzen voor sokken, het wordt hier al warm… net terug uit Lissabon als Zé Alloxxão, nog steeds toegewijd aan ‘bellow-shaking’ [bewerkt voor fatsoen] accordeonmuziek. De USB-stick staat vol met rootsy stuff, bal folk, en ‘misschien’ een beetje extra. Traditionele muziek van sud-ouest tot nordeste… tot de zon opkomt.

Snaarmaarwaar

Dit snarentrio uit België komt speciaal voor de Dansstage naar Enschede op de zondag om jullie allemaal mee te nemen in hun wereld vol krachtige folkmuziek met donkere grooves en rijke inkleding, afgewisseld met sobere maar toch warme melodieën die het geluid van hun snaren op het hout echt goed tot hun recht brengen. De band bestaat uit een trio mannen die op zichzelf al naam hebben gemaakt in de wereld van de folk: Ward Dhoore op de mandoline, Jeroen Geerinck op de gitaar en Maarten Decombel op de mandola. Op de zondagmiddag mogen we allemaal plaatsnemen in een heerlijk akoestisch bad dat ons op prachtige manier het festival al dansend zal laten afsluiten. Voor een voorproefje hiervan, luister vooral naar ze op Spotify of naar de onderstaande video van hun nieuwste album!